skip to Main Content
06-46993444 info@overgangsconsulente.com

De VVOC (Vereniging Verpleegkundig OvergangsConsulenten) is een onafhankelijke professionele organisatie van en voor de (Verpleegkundig/Verloskundig) overgangsconsulenten. Alle aangesloten leden zijn actief lid en dragen bij aan de ontwikkeling van het beroep Overgangsconsulent.

Wat doet een overgangsconsulent?

Een overgangsconsulent informeert, adviseert en begeleidt vrouwen in de overgang.

De laatste jaren is er steeds meer bekend over de klachten die vrouwen ervaren tussen 45 en 55 jaar. Veel gehoorde klachten in deze levensfase zijn b.v. slapeloosheid, spier en/of gewrichtspijn, libidoverlies, menstruatieklachten, stemmingswisselingen.

De overgang is een periode die gekenmerkt wordt door diverse fasen: de pré-menopauzale en de post-menopauzale fase. Dit betreft een fysiologisch proces, waarbij ongeveer 30% van de vrouwen (ernstige) klachten ervaren. Er zijn vrouwen die door een disfunctie of door een chirurgische ingreep (vervroegd) in de overgang komen. Ook hormonale nabehandelingen van diverse vormen van kanker kan de overgang tot gevolg hebben. Hierbij is dan sprake van een onderliggende pathologie.

Een overgangsconsulent beschikt over expertise om de vrouw in al deze situaties te begeleiden. Dit vraagt om diepgaande kennis en inzicht van de fysiologische overgang, de gevolgen voor het functioneren, het klachtenpatroon en de invloed van een onderliggende pathologie op de overgang. Daarnaast gebruik je verschillende communicatietechnieken en coachingsvaardigheden om een goede inventarisatie van de klachten en de (on)mogelijkheden van de vrouw te bepalen en haar te helpen haar weg te vinden in deze nieuwe levensfase.

Een (Verpleegkundig/Verloskundig) overgangsconsulent is BIG geregistreerd (volgens wettelijk artikel 3 van de BIG wet).

De overgangsconsulenten, aangesloten bij de VVOC, worden door vrijwel alle zorgverzekeraars geheel of gedeeltelijk vergoed indien u aanvullend verzekerd bent. Controleer hiervoor uw polis of neem contact op met uw zorgverzekering. De vergoedingen van uw verzekeraar hebben geen invloed op uw eigen risico.

Wat biedt de VVOC?

De VVOC bied je een professioneel klankbord voor alle praktijkvragen en collegiale ondersteuning bij het voeren van je praktijk. De diverse commissies houden zich onder andere bezig met het ontwikkelen van protocollen en verdere professionalisering door diverse bijscholingen. De VVOC onderhoudt ook voor alle aangesloten leden contact met zorgverzekeraars m.b.t. toekennen van vergoeding van de consultprijs.

De VVOC biedt de mogelijkheid aan aspirant leden om tijdens de opleiding tot overgangsconsulent stage te lopen in een praktijk van één van de aangesloten Verpleegkundig Overgangsconsulenten.Tijdens de stage leer je hoe je je theorie in de praktijk in kan zetten en kan je oefenen in gesprekstechnieken en het indelen van een consult.

Indien je geïnteresseerd bent om lid te worden van de Vereniging Verpleegkundig OvergangsConsulenten en ben je bereid om te investeren in het opzetten van je praktijk en bij te dragen aan verdere professionalisering van het beroep van overgangsconsulent neem dan contact op met ons secretariaat voor een oriënterend gesprek.

Teamwork
Back To Top